Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Παρουσίαση της ταινίας «Σταμάτα – Σκέψου – Δράσε» στο 8ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας

 Το Φεστιβάλ απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης που καλούνται να παρουσιάσουν μαθητικά ψηφιακά έργα που έχουν δημιουργήσει κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους σε μαθήματα Πληροφορικής ή σε εκπαιδευτικές δράσεις με χρήση εργαλείων Πληροφορικής.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θανατηφόρων τροχαίων στην Ευρώπη, κυρίως στις νεαρές ηλικίες. Ειδικά στην Κρήτη το φαινόμενο αυτό είναι μάστιγα, καθώς κάθε χρόνο θρηνούμε αρκετά θύματα της ασφάλτου. Στη ρίζα κάθε τροχαίου ατυχήματος υπάρχει πάντοτε ένα ανθρώπινο λάθος. Υπάρχει επιτακτική, λοιπόν, ανάγκη για βελτίωση της οδικής ασφάλειας, που αυτό σημαίνει βελτίωση της συμπεριφοράς όλων των εμπλεκόμενων (αυτοκινητιστών, μοτοσικλετιστών, ποδηλατιστών και πεζών).
Από την παιδική ηλικία πλάθεται η συμπεριφορά ενός ενήλικα, γι’ αυτό από το σπίτι οι γονείς, αλλά και από το σχολείο οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να δείξουν από τη μια στα παιδιά τους κινδύνους του δρόμου και από την άλλη να τους καλλιεργήσουν σωστή οδική συμπεριφορά.
Για τους λόγους αυτούς οι μαθητές της Α’ τάξης του Λυκείου Γαζίου επέλεξαν ως θέμα του μαθήματος της ερευνητικής εργασίας την οδική ασφάλεια. Οι μαθητές αναζήτησαν στο διαδίκτυο σχετικές πληροφορίες και στατιστικά στοιχεία, έφτιαξαν φυλλάδια, αφίσες, ερωτηματολόγια, τεστ για τον Κ.Ο.Κ., σταυρόλεξα, κουίζ και βίντεο.
Το συγκεκριμένο βίντεο φτιάχτηκε με σκοπό να αφυπνίσει όχι μόνο την τοπική αλλά και ευρύτερη κοινωνία στο θέμα της οδικής ασφάλειας. Οι μαθητές εργαζόταν την ώρα του μαθήματος στο εργαστήριο πληροφορικής, οπότε απαιτήθηκαν σχεδόν τρεις μήνες για να προκύψει το συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
Έγραψαν στίχους μόνοι τους αλλά και με τη βοήθεια συμμαθητών και φίλων, δανείστηκαν συνθήματα από καμπάνιες που είχαν κάνει άλλοι φορείς, μετέφρασαν στη γλώσσα μας σχετικούς αγγλικούς στίχους και όλα αυτά τα αποτύπωσαν σε καρτέλες με το δικό τους τρόπο. Πολλοί από τους συμμαθητές τους πήραν μέρος στο βίντεο αυτό με μεγάλη προθυμία. Οι λήψεις έγιναν αποκλειστικά με χρήση κινητού τηλεφώνου και με τη σοβαρότητα που αρμόζει στο θέμα αυτό. Απόλαυσαν την όλη διαδικασία και αισθάνονται ότι «βγήκαν» σοφότεροι από αυτή.
Ευχαριστούμε πολύ τον Τομέα Πρόληψης Ατυχημάτων του ΕΚΑΒ για την τιμή που μας έκανε να συμπεριλάβει το ψηφιακό μας έργο στην ιστοσελίδα του.
Ευελπιστούμε στο μέλλον να κάνουμε και άλλες δράσεις ώστε να ευαισθητοποιήσουμε την τοπική κοινωνία του Γαζίου, αλλά και την ευρύτερη.
Στόχος να μη χαθεί πια κανένας Δημήτρης, Γιώργος, Κώστας, Γιάννης, Μανώλης, Πολύβιος, Πλάτωνας, Χρήστος….πρόκειται για πρόσωπα και όχι για αριθμούς…
🎥Επιμέλεια Βίντεο: Σπαχίου Ν., Σταματάκη Α., Τσιτσές Ι., Φραγκάκη Κ.
👩‍🏫Υπεύθυνη καθηγήτρια: Φουκαράκη Χρυσούλα (ΠΕ19 Πληροφορικής), μέλος του συλλόγου «SOS Τροχαία Εγκλήματα».
🎬Έλαβαν μέρος:
Μαθητές: Αδικημενάκης Γ., Αθανασάκης Ε., Βελιβασάκης Μ., Βιδάκης Ι., Γιακουμάκης Μ., Γραίου Μ., Γεργιανάκης Μ., Γκολομεεβ Ι., Δακανάλη Ε., Δασκαλάκης Α., Δασκαλάκης Μ., Δαφέρμου Δ., Καγιαλή Β., Κοκοβακη Γ., Μανιδάκη Μ., Μανιούδης Α., Μεσσαριτάκης Ε., Νεονάκης Ι., Σπαχίου Ν., Σταματάκη Α., Τσιτσές Ι., Φουκάκη Ε., Φραγκάκη Κ., Χατζάκη Β.,
Καθηγητές: Καλαφατάκης Κ., Παντερή Ε., Φουκαράκη Χ.
Φοιτήτρια: Σαρρή Ζ.