Στο πρόγραμμα εκτός από το Γενικό Λύκειο Γαζίου συμμετέχουν τα σχολεία: Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowczy από την πόλη Sieradz της Πολωνίας (συντονιστής), το Colegiul Economic "George Baritiu" από την πόλη Sibiu της Ρουμανίας, το SUGS Gimnazija Josip Broz Tito από τα Σκοπια της Βόρειας Μακεδονίας και το Liceo Scientifico Statale "Santi Savarino" από το Partinico της Ιταλίας.
Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus + KA229 με τίτλο “Our life in our hands ” οκτώ μαθητές και δύο καθηγήτριες του Λυκείου Γαζίου ταξίδεψαν στην πόλη Σκόπια της Βόρειας Μακεδονίας από 23/04/2023 έως 29/04/2023 και συγκεκριμένα στο σχολείο SUGS Gimnazija “Josip Broz Tito”.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι καθηγητές και μαθητές από όλες τις χώρες δέχτηκαν το θερμό καλωσόρισμα από τη Διεύθυνση του SUGS Gimnazija “Josip Broz Tito” Είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους του σχολείου, να παρακολουθήσουν μαθήματα και να ενημερωθούν αναφορικά με καινοτόμες μεθόδους και πρακτικές διδασκαλίας.
Περιηγήθηκαν στα Σκόπια και συνέλεξαν ψηφιακό υλικό από τα επισκέψιμα μέρη για το Google My Maps ("Τα ίχνη που μας συνδέουν ") . Επισκέφτηκαν την Παλιά Πόλη της Οχρίδας (St.Bogorodica Perivlepta, Άγιος Παντελεήμων, Άγιος Γιοβάν Κανέο, Αγία Σοφία) καθώς και εργαστήρια χειροτεχνίας της περιοχής. Εντυπωσιάστηκαν από το φαράγγι Μάτκα και την τεχνητή λίμνη .Παρουσίασαν το ηλεκτρονικό βιβλίο "Από το βιβλίο μαγειρικής της οικογένειάς μου" και ανέβασαν υλικό από το βιβλίο μαγειρικής στο blog του πρόγράμματος με οικολογικές συνταγές μαγειρικής
Είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Κράτοβο, Κούκλιτσε και συμμετείχαν σε παζάρι χειροποίητων τοπικών προϊόντων και σε ανταλλακτικό παζάρι κοσμημάτων ."Τα δάχτυλα της γιαγιάς μου - Δημιουργώντας κάτι από το τίποτα". Επίσης συμμετείχαν σε συζήτηση με ειδικό στη διαχείριση πόρων και εργάστηκαν σε μικτές ομάδες για τη δημιουργία αφισών"Τι μάθαμε και τι πρέπει να κάνουμε στο μέλλον;" αναφορικά με την αφύπνιση της οικολογικής συνείδησης των νέων.
Το πρόγραμμα ικανοποίησε πλήρως το σκοπό του, δηλαδή την καλλιέργεια σεβασμού τόσο στη φυσική όσο και πολιτιστική κληρονομιά. Οι μαθητές δούλεψαν ομαδοσυνεργατικά, συμμετείχαν σε βιωματικές δράσεις αναφορικά με την επαναχρησιμοποίηση υλικών και την αναγκαιότητα προστασίας του περιβάλλοντος. Παρουσίασαν τις εργασίες τους στην ολομέλεια και αναζήτησαν για ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των χωρών αναφορικά με τις πρακτικές λιτού βίου και διαχείρισης απορριμάτων που ισχύουν σε κάθε χώρα εταίρο.
Οι καθηγήτριες και τα παιδιά από το Λύκειο Γαζίου είχαν τη χαρά να συνεργαστούν με τους καθηγητές και μαθητές από τα σχολεία εταίρους, να ανταλλάξουν καλές εκπαιδευτικές πρακτικές, εμπειρίες και να ενισχύσουν δεσμούς φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στα σχολεία και τις χώρες Επιπλέον, η συνεργασία με μαθητές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προσέφερε την δυνατότητα στους συμμετέχοντες να ενισχύσουν τις δεξιότητες τους στις ξένες γλώσσες και να γνωρίσουν από κοντά την καθημερινότητα των συμμαθητών τους στη Βόρεια Μακεδονία και ασφαλώς να δημιουργήσουν φιλίες . Η συνύπαρξη με άλλους μαθητές Erasmus τόνωσε έννοιες όπως η ανεκτικότητα, ο σεβασμός και η αλληλεγγύη μεταξύ των συμμετεχόντων ενώ παράλληλα ενισχύθηκε το αίσθημα ευρωπαϊκής ταυτότητας στους συμμετέχοντες.
Η συνάντηση αυτή ήταν η τελευταία του προγράμματος καθώς είχαν προηγηθεί μετακινήσεις στην Πολωνία, τη Ρουμανία , φιλοξενία στο Λύκειό μας στο Γάζι και μετακίνηση στην Ιταλία, στις οποίες συμμετείχαν καθηγητές και μαθητές και από τα πέντε σχολεία εταίρους. Αποτέλεσε απολογιστική συνάντηση κατά την οποία κάτω από κλίμα έντονης συγκίνησης, αλληλεπίδρασης και ανταλλαγής ιδεών και απόψεων, αναστοχαστήκαμε και αξιολογήσαμε τις δράσεις του προγράμματος αναφορικά με την ενδυνάμωση της οικολογικής συνείδησης, την ενσυναίσθησης και την ευρωπαϊκή συνύπαρξης.