Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Διδακτική επίσκεψη του τμήματος Γ7 στο Τμήμα Επιστήμης και τεχνολογίας υλικών (ΤΕΤΥ)

Μαθητές του τμήματος Γ7 (Θετικών Σπουδών) με συνοδούς καθηγητές τον Διευθυντή Τσιγαρίδα Λάμπρο (Χημικός) και την εκπαιδευτικό Φουκαράκη Χρυσούλα (Πληροφορικής) επισκέφθηκαν τη Δευτέρα 22/4/2024 το Τμήμα Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν οι μαθητές να γνωρίσουν από κοντά ένα καταξιωμένο διεθνώς πανεπιστημιακό τμήμα στην πόλη τους, το οποίο παρέχει δυνατότητες για επαγγελματική ή και ακαδημαϊκή-ερευνητική ενασχόληση σε εταιρίες, πανεπιστήμια και ιδρύματα, που αντιμετωπίζουν την πρόκληση για την σύνθεση και μελέτη υλικών με εφαρμογές στις σύγχρονες και μελλοντικές τεχνολογικές απαιτήσεις, αλλά και στην καθημερινή πραγματικότητα.

Επιστήμη Υλικών είναι η κατανόηση της σχέσης σύστασης-δομής-επεξεργασίας ιδιοτήτων των υλικών. Μηχανική Υλικών είναι ο εξειδικευμένος σχεδιασμός, η σύνθεση, ο έλεγχος και η τροποποίηση υλικών με στόχο να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της κοινωνίας. Η Επιστήμη και Τεχνολογία Υλικών απαιτεί τόσο την κατανόηση της βασικής επιστήμης των δομικών μοριακών μονάδων της ύλης όσο και της μηχανικής των εφαρμογών τους και, συνεπώς, είναι ένα πεδίο αρκετά ευρύ και δι-επιστημονικό. Οι επιστήμονες που ασχολούνται παγκοσμίως με την επιστήμη-μηχανική-τεχνολογία των υλικών πρέπει να έχουν γνώσεις φυσικής, χημείας, βιολογίας, χημικής μηχανικής, και άλλων ειδικοτήτων μηχανικών.

Αρχικά υπήρξε συνάντηση με τον κ. Στρατάκη Εμμανουήλ (πρώην Χημικός στο Γυμνάσιο Γαζίου, νυν Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό στο Τμήμα), ο οποίος παρουσίασε το πρόγραμμα σπουδών, τις διακρίσεις του τμήματος και την πιθανή μελλοντική πορεία των αποφοίτων. Στην παρουσίαση συμμετείχε ο Διευθυντής Τσιγαρίδας Λάμπρος ως πρόσφατα απόφοιτος του τμήματος και ο κ Στεφανάκης Δημήτριος (Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό). Ακολούθησε πειραματική επίδειξη ιδιοτήτων υλικών από μεταπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος με συμμετοχή των μαθητών-επισκεπτών. Στη συνέχεια έγινε ξενάγηση στα ερευνητικά εργαστήρια Προηγμένων Υλικών (Γ. Αρματας), Κρυσταλλογραφίας (Κ. Στούμπος) και Σύνθεσης Πολυμερών (Μ. Βαμβακάκη) και στα προπτυχιακά εργαστήρια Στερεών Υλικών (Εμ. Σπανάκης-Κ. Παπαδόπουλος).

Ευχόμαστε στους μαθητές μας να εμπιστευθούν τους εαυτούς τους, να σκεφτούν έξω από το πλαίσιο, με μάτιά στο μέλλον και να ανοίξουν τα φτερά τους.